Aktuality

03.03.2010

Rozhodci a rozhodčí řízení


Rozhodci a rozhodčí řízení (příspěvek k diskusi)

I) Rozhodčí řízení je nevhodné pro oblast spotřebitelských úvěrů, zejména pokud má být cílem pouze docílit vykonatelný právní titul („rozhodčí nález“). Rozhodci jsou ekonomicky závislí na straně, která zadává zakázku na rozhodčí řízení a zprvu i hradí rozhodčí poplatky. Je tak porušena zásada nestrannosti a nepodjatosti rozhodců. Tento „klientelismus“ se projevuje zejména v častém přehlížení právních vad smluv s možným dopadem na výši nároku a v přiznávání evidentně neúměrně vysokých náhrad nákladů řízení. V tomto smyslu jsme zaslali naše stanovisko členům parlamentu ČR.

II) Rozhodčí řízení je naopak vhodné a žádoucí zejména v obchodně-právních vztazích, kdy strany na rozhodce, kterému důvěřují delegují právo za ně odstranit jejich vzájemné rozpory při realizaci jejich smluv, kdy bývá obvykle obtížné rozlišit následky oboustranných případných porušení smlouvy.

III) Analyzujeme případy pochybně sjednávaných rozhodčích doložek a i pochybných rozhodčích řízení. Přivítáme sdělení nám Vašich zkušeností - informací o takovýchto případech pro naši právní analýzu (email: info@munkova-zoufaly.cz). Informace o publikování naší výsledné analýzy naleznete zhruba počátkem května na těchto webových stránkách.

<< Zpět

totop