Aktuality

28.01.2010

FUTURUM AURUM


Informace o stavu řízení

1)Počet námi zastoupených podílníků se zvýšil na 130. Počet senátů, tj. soudců, kteří se našimi žalobami zabývají, je nyní 15. Důkazní materiál čítá k dnešnímu dni již přes 550 stran listinných důkazů, tyto bude nutné řádně provést. V opakovaných řízeních již na ně bude soudem odkazováno.

Nelze vyloučit, že rozhodnutí nebudou u všech senátů stejná, i když určitou jednotnost stanoviska lze předjímat.

V současné době dochází ke spojování řízení, bude se jednat vždy o cca. 10-15 žalobách. Podle posledních informací by první ústní jednání v prvním z našich sporů mělo být nařízeno na březen 2010, já přednesu ústně žalobu a druhá strana se vyjádří, tedy odmítne ji. Pak budou prováděny důkazy, což může být pro soud další 2 – 3 jednání a na 3 – 4 dojde k závěrečným řečem.

Půjde-li vše v rychlém sledu, lze očekávat rozhodnutí soudu I. instance snad někdy již v 3.-4. kvartálu roku 2010. Již nyní lze s největší pravděpodobností předjímat, že neúspěšná strana sporu se proti rozsudku odvolá k Městskému soudu v Praze a po rozhodnutí soudem II. instance, tj. Městským soudem v Praze, že se opět neúspěšná strana s dovoláním obrátí až na Nejvyšší soud ČR (NS ČR). Podotýkám, že v otázkách odpovědnosti státu za řádný dohled nad finančním trhem, nebylo doposudNS ČR vydáno žádné meritorní rozhodnutí, neboť zamítnutí pro předčasnost žalob z důvodu, že likvidace/konkurs doposud neskončil, vlastní věc neřešilo. Nelze proto z judikatury nikomu jakkoliv předjímat rozhodnutí v dané věci.

2) Od žalované strany, tj. od Ministerstva financí ČR (MFČR), jsme v září 2009 od soudu obdrželi naprosto odmítavé stanovisko (čítající 25 stran) k našim nárokům na náhradu škody. Mj. MF ČR i označilo, že žalovat máme Českou národní banku (ČNB) atd. K tomuto stanovisku jsme se vyjádřili rovněž 25 stránkovou replikou. Soud pak vyzval k vyjádření i ČNB, která rovněž potvrzuje, že dle zákona je MFČR správně žalovaným subjektem.

3) V říjnu 2009 se s námi (a s redakcí MF Dnes) e-mailem spojil i Alim Karmov. Zcela již odmítá svoji odpovědnost za zpronevěru peněz podílníků a považuje trestní proces s ním za zinscenovaný. Dle mne byl odsouzen za to, co neudělal, tj. za neoprávněné ručení finančními prostředky z depozita u bankovního domu Skala za závazky 1. FSK, ač měl být souzen za to, oč se v rámci trestního řízení ani Policie, ani státní zástupce nezajímal, tj. za zpronevěru zbývajících finančních prostředků z majetku podílníků ve výši cca. 130 mil. Kč a dále zpronevěru peněz svěřených mu na základě smluv o tichém společenství. Nikdo se rovněž nikdy nezajímal o to, zda někde existují aktiva ve formě pohledávek za 1. FSK za zboží apod. Dodávám, že 1. FSK existuje dodnes dále. Bohužel podílníci nemohli nikdy žádat přímé plnění od 1. FSK získat.

Přeji Vám všem hodně zdraví a vše nejlepší v Novém roce a v naší věci ještě trpělivost.

JUDr. Vladimír Zoufalý

<< Zpět

totop